Płatki owsiane są przez nas bardzo dobrze znane. Wśród większości ludzi kojarzą się z owsianką, która była zwykłą papką bez smaku. W obecnej chwili rozwój kulinarny umożliwił nam przygotowanie tego produktu w różnych odsłonach. Dietetycy polecają płatki owsiane ze względów prozdrowotnych. A czy my wiemy dlaczego warto je spożywać?
Płatki owsiane – rodzaje
Płatki owsiane powstają z ziaren zboża jakim jest owies. Proces ich produkcji podlega ogromnej staranności. Na początku ziarno owsa poddaje się obtaczaniu, które polega na usunięciu okrywy nasiennej. Później oczyszczone ziarna nawilża się, a następnie zgniata. Na koniec poddaje się je suszeniu. Ze względu na stopień rozdrobnienia ziarna wyróżniamy trzy rodzaje płatków owsianych:
- Klasyczne płatki owsiane zwykłe – jest to rodzaj płatków, który podczas produkcji poddany został najmniejszej obróbce. Ziarna nie były rozdrabniane. Aby je przygotować do spożycia należy je gotować przez kilka minut
- Płatki owsiane górskie – poddane drobnej obróbce, ziarna zostały częściowo rozdrobnione, przez co posiadają mniej składników mineralnych. Do ich przyrządzenia wystarczy tylko je zagotować
- Błyskawiczne płatki owsiane – w przypadku produkcji tego rodzaju płatków, ziarna owsa poddawane są procesowi hydratacji. Dzięki temu są one łatwiej strawne, lecz zawierają najmniejsze właściwości zdrowotne. Można je jeść na zimno, nie trzeba ich gotować czy zalewać wrzątkiem
Właściwości odżywcze
Płatki owsiane to niskokaloryczny produkt spożywczy – jedna porcja płatków owsianych (24g) zawiera 88 kalorii. Są źródłem:
- Białka
- Kwasu pantotenowego i witaminy B1, które pozytywnie wpływają na kondycję skóry, paznokci oraz przeciwdziałają zmęczeniu
- Witaminy B6, która poprawia naszą koncentrację oraz procesy pamięciowe
- Witaminy E, silnego antyoksydantu, który spowalnia procesy starzenia się organizmu
- Składników mineralnych jak: magnez, wapń, potas, żelazo, cynk
- Kwasów tłuszczowych, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów
- Błonnika wpływającego na obniżenie cholesterolu
Dlaczego dietetycy polecają płatki owsiane jako produkt prozdrowotny
Aby przygotować posiłek z płatków owsianych nie potrzeba nam ani dużo czasu ani wielu produktów. Oprócz tego płatki owsiane są bardzo pożywne i mogą profilaktycznie działać na nasz organizm. Ze względu na zawartość w nich błonnika, działają one korzystnie na cały układ pokarmowy. Regulują one proces trawienia, poprawiają perystaltykę jelit, obniżają stężenie cholesterolu, obniżają wchłanianie cukrów oraz hamują apetyt. Bogactwo w nich kwasów tłuszczowych zapobiega rozwojowi miażdżycy i zakrzepicy żył.